Livet är inte spikrakt utan fullt av dalar

Recension av Leo

Så var det fredag igen och det firar jag med ett ”Bookface”. Jag har läst Leo som är den andra delen i Katarina von Bredows trilogi. Den första delen Ellinor kan du läsa om här. Del två Leo kom ut i år och i den kommande och avslutande delen är Viktor huvudperson.

20180925_123554Leo och Ellinor är bästa vänner och han trodde aldrig att något skulle kunna komma emellan dem. När Viktor började i klassen tog livet en annan vändning. Ellinor blev blixtförälskad och Viktor besvarade hennes känslor. Leo känner sig som tredje hjulet och svartsjukan växer sig allt starkare i hans bröst.

Leo står i sin bror Markus skugga. Markus är utåtriktad och älskar att festa. Leo är sin brors motsats. Leo gömmer sig gärna på sitt rum och spelar dataspel. En värld där han kan vara sig själv för en stund. Han flyr från den kalla verkligheten som kantas av familjegräl och en stökig storebror som jävlas med honom på olika sätt. Markus är rockstjärnan som drar till sig all uppmärksamhet vare sig han vill det eller inte. Leo gör allt för att hålla ihop familjen, men vill de verkligen vara en hel familj?

Leo är precis som Ellinor riktigt bra skriven. Det är ett fint språk i boken och det är lätt att ta till sig handlingen. I Leo kommer det en vändning som jag inte alls var beredd på. Både Ellinor och Leo är karaktärsdrivna böcker och allt fokus ligger mer eller mindre på den karaktär som boken handlar om. Det blir en djupgående berättelse. De andra karaktärerna som figurerar får läsaren lära känna till ytan i den första boken och lite mer i den andra. Delar av handlingen i den första boken berättas i den andra boken på olika sätt. Dels i refererande text och dels i dialog.

En av anledningarna till att jag gillar den här trilogin är att karaktärernas liv och deras problem känns realistiska. Det handlar om utanförskap, svartsjuka, kärlek och sorg. Berättelsen är inte överdriven på något sätt utan jordnära och autentisk. Det är en snabb och oväntad vändning i boken precis som det kan vara i det verkliga livet.

Jag rekommenderar Leo till dig som läst den första boken, men om du inte läst den första kan du läsa den andra. Visserligen hänger böckerna ihop, men boken är skriven ur Leos ögon och det är hans liv som läsaren får lära känna. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s