Vilken sylt är bäst? Drottningsylt så klart!

Recension av Drottningsylt

I söndags var det dags för en liten utflykt i kulturens anda. Den här gången blev det teater och föreställningen Drottningsylt med Josefin Johansson och Robert Noack.

20180923_170147

Teater. Josefin Johansson och Robert Noack tar med sin publik på en historisk resa i föreställningen Drottningsylt. Med humor, dans och sång berättar de om alla svenska drottningar.

Att ta sig an 80 drottningar och spegla deras olika särdrag utan att komma av sig är en bragd. Jag är imponerad av Josefin Johansson och Robert Noacks insatser. De har ett fint och väloljat samarbete och de vet hur de ska bjuda på sig själva. Med komik som främsta vapen när de berättar om det ena tragiska ödet efter det andra bäddar de in sanningen för sina publik och jag kan inte annat än att skratta åt tragiken.

 

Drottningsylt har vissa likheter med sylten drottningsylt. Båda är majestätiska, sötsliskiga och svåra att tvätta av sig. Föreställningen har etsats sig fast på min näthinna och i mitt minne. Syltens blåröda nyansen kanske du funderar över? Den metaforen är svårare i det här fallet och den får representeras av alla dessa roliga och fina huvudbonader som hinns med under föreställningen. De är både färgglada och lustiga. Det sötsliskiga i föreställningen är Josefin Johanssons gestaltningar av några drottningar. Hon är sockersöt, har ett minspel som inte går av för hackor och träffsäkra repliker. Hon är klockren och skönsjungande. Robert Noack är lika duktig han. Han dansar, sjunger och spelar drottningar på löpande band. Den här duon är som gjorda för varandra. Att de klarar av att hålla sig för skratt förstår jag inte och det visar på deras proffsighet och erfarenhet.

Denna sötsliskiga ton är svår att skaka av sig och jag vill bara ha mer. En timme passerade alldeles för fort och slutet blev nästan lite snopet. Det kan vara en spegling av vår historia och av det som finns nedskrivet om våra drottningar. Informationen är liten och i vissa fall helt obefintlig. Det finns vissa saker som fastnade mer än andra och det är bland annat att det finns cirka fyra drottningar som suttit på tronen, men som ingen bemödat sig att skriva ner namnen på.

En tråkig del av vår historia är att drottningen var så betydelselös att man inte ens orkade skriva ner hennes namn. Va? Hon var regent över Sverige. Visserligen var hon kungens troféhustru, men de kunde väl ha dikta ner hennes namn hon hade väl ändå rätt att bli ihågkommen? Tydligen inte. Tragiskt.

Det här är en föreställning som alla borde se. Inte bara för att det är en snabbgenomgång av Sveriges drottningar utan även för att det är en humoristisk föreställning som kommer få dig på bra humör och få med dig i ett och annat skratt. Duon levererar en föreställning som är underhållande, humoristisk och lite allvarlig i en salig blandning. Drottningsylt är en föreställning värd att minnas. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s