Hur långt måste man åka innan man hittar sig själv?

20180110_071931

Down under. En bok om att hitta sig själv.

Recension av Down under

I dag är det ”Bookface Friday”. Tänk vad veckorna går fort ibland. Till denna fredag har jag hunnit läsa Johan Ehns bok Down under. Detta är ännu en bok som tyvärr hamnat som hyllvärmare hos mig. I och med min utmaning att ta tag i att läsa dessa böcker blir Down under den andra boken ut i denna utmaning. Om du vill se hur ”Bookfaceet” blev kan du klicka här.

Jim lämnar sitt komplicerade liv i Sverige och reser till Nya Zeeland för ett äventyr. Redan på planet känner Jim lättnaden. Äntligen ska han få vara sig själv. Till en början är allt frid och fröjd i Jims nya tillvaro hos släktingarna, men när de får reda på att Jim är gay förändras allt. Jim kastas ut i ett främmande land utan vänner eller släktingar. All trygghet är borta. Han tar tillfället i akt och börjar resa runt i landet på jakt på sitt sanna jag.

Vilken debut av Johan Ehn. Down under är en av de mest fängslande böckerna jag har haft i mina händer. Det är en fantastisk berättelse om en killes resa att finna sitt sanna jag. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, den fångade mig.

Bokens dramaturgi är smart upplagd med sitt växlande mellan nutid och dåtid. Genom att växla varje kapitel mellan de olika tidssfärerna gör att intresset hålls vid liv och att alla transportsträckor suddas ut. Det händer alltid något relevant i varje kapitel.

Down under känns som en genomarbetad bok, där karaktärerna och miljö är välgenomtänkta. Detta kanske beror på att boken är baserad på Johan Ehns liv. Det ger boken lite mer tyngd på ett bra sätt. På sidan 130 skriver Ehn ”Vem fan är du? Min spegelbild reflekteras i en metallkåpa på väggtelefonen, men jag har ingen aning om vem den där personen som stirrar tillbaka på mig är.” Detta citat visar på att det är en bok där Jims inre resa och relationerna är det centrala. Det är ingen kärlekshistoria trots att det finns sådan inslag i boken.

Jag rekommenderar Down under till dig som vill läsa en bok som säger att det är ok att vara vilse en period för till slut hitta sitt riktiga jag. Det är en bok med en”fiktiv berättelse” som ger en känsla av att vara en biografi. Boken känns realistisk och det är det som gör den speciell och bra. Trevlig helg!

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s