Kampen om sin frihet

20171105_172227

Recension av The Handmaiden

I morgon är det dags för Bio Kontrast igen. Den här gången ska jag visa The Handmaiden som är regisserad av Chan-wook Park och den kom förra året. Han har 18 regissörsuppdrag på sitt cv.

Grevinnan Hideko hålls fången i sitt hem av hennes elaka morbror. Hans plan är att gifta sig med henne när hon blir tillräckligt gammal och därmed komma åt hela hennes förmögenhet. Hideko känner att hon blir mer och mer galen. Morbrodern har en förkärlek till bestraffningar av olika slag. En dag får hon en ny uppasserska, Sook-Hee. Deras arbetsrelation övergår till vänskap och vänskapen övergår till kärlek. Sook-Hee kommer på en plan som kan rädda de båda från helvetet.

The Handmaiden blev kritikerrosad när den kom. Jag kan till viss del hålla med. Det är en välgjord film och historien i sig är lite annorlunda. Jag är inte lika imponerad som kritikerna. Detta är inte det bästa som kommit från den asiatiska filmvärlden. Det finns en hel del andra filmer som är mycket bättre.

Detta är en film med många vändningar. Vissa är oväntade och vissa inte. Filmen är klassiskt uppbyggd med tre tydliga akter. Det indikeras till och med i filmen när den går in i en ny del eller akt.

Det är en konstant tryckande stämning i filmen. Dels känner tittaren av morbroderns diktatur och dels är det Hidekos rädsla. Det är lätt att som tittare sugas in i hennes känsloliv. Tittaren förstår hennes olika rädslor och panikkänsla. Större delen av filmen utspelar sig i huset och det gör att det blir tydligt att huset ska liknas vid ett fängelse.

Kommer jag att se den igen? Nej, detta var verkligen inte min typ av film. Den var för lång med tanke på all upprepning av samma scener. Historien i sig är helt ok och ganska spännande, men väldigt lätt att se igenom. Kärleken övervinner allt. Det vet de flesta när det gäller film. Vilket är synd att det är ett sådan klichéaktigt slut när asiatiska filmer brukar ha en tendens till att vara mer realistiska.

Betyg: 3 av 5

En reaktion på ”Kampen om sin frihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s